Home

Fiatalok…617_1

Harry Elfont és Deborah Kaplan 1998-as, tinédzsereket megcélzó “partifilmjükkel” nagy valószínűséggel azt akarták elérni, amit a nyolcvanas években a John Hughes-filmek. Az olyan alkotások, mint a Tizenhat szál gyertya, vagy a Pretty in Pink kvázi generáció-definiáló remekművek voltak hiteles, vicces ámde mégiscsak emberi figurákkal, akikkel a filmek során úgy éreztük, mintha velük lógtunk volna egy csomó időt. Azok a filmek mai szemmel nézve ugyan helyenként túl retrónak hathat, de vitathatatlan bájukkal és sármjukkal, időtálló mondanivalójukkal és csodás karaktereikkel még mindig képesek levenni a lábukról az embert. Nos, véleményem szerint ezt az érzést, ezt a tinédzser-életérzést szerették volna időkapszulába tenni ezzel a filmmel (persze mindezt átemelve a kilencvenes évekbe), a gond csak az, hogy kevés sikerrel követték ezt el.

A történet is a nyolcvanas évek komédiáit idézi emlékezetünkbe: lúzer(?) fiú egy házibulin szeretne szerelmet vallani az osztály legcsinosabb lányának, akivel épp szakított a barátja.

Ugye, hogy ismerős? Nem árulok el azzal nagy titkot, ha azt mondom: csupán nagy nehézségek árán sikerül elérnie a célját (mi? nem gondoltad volna, hogy eléri a célját? nemár…).

Ezek a tinédzserek nagyjából olyanok, mint a nyolcvanas évek tinédzserei. Mást sem akarnak, csak a szexet. El akarják veszíteni a szüzességüket, de tennék ezt úgy, hogy tagadják saját tapasztalatlanságukat. Tipikus eset. Mert a fiúk büszkék és férfiasak, naná, hogy tudják, mit kell csinálni egy nővel és hogyan. Aztán vérig vagyunk sértve, ha végül a nők kritikával illetnek minket. Egyedül hősünk az, akit nemes célok vezérlik, ő szerelmes és ezt nem is szégyenli, nem megfektetni szeretné álmai hölgyét, hanem meghitten andalogni vele a parkban mondjuk. Ellenben a Seth Green által alakított srác (aki feketének képzeli magát, és úgy is beszél, mint a feketék) büszkén és nagyképűen hirdeti saját szexuális érdeklődését. Meg aztán ott van a suli bikája, hősünk által imádott lány ex-pasija, aki a végletekig beképzelt, óriási alaknak képzeli magát, szentül meg van arról győződve, hogy a lányok döglenek érte, majd csalódottan kell szembenéznie a szomorú valósággal: már nem az, aki régen volt, a lányok nem szeretik, a nagyközösség nem áll mellé, nagy példaképe és mentora(?) személyében rá kell döbbennie, hogy az egyetemen nem lesz sokkal jobb a helyzet lányok terén, sőt: sokkal rosszabb lesz, mert azok a lányok már komolyak, komoly dolgokról beszélnek és nem akarnak annyit szexelni.

Ez a film nem tetszett annyira, mint a nyolcvanas évek tinifilmjei. Talán, mert ez már a kilencvenes évek. Talán, mert a zene már nem olyan jó, vagy lehet hogy azért, mert ebben nincsen meg az a lüktető energia, az a megmagyarázhatatlan báj, ami a régiekben megvolt. Vagy talán, mert már az első negyed óra se tetszett nagyon, mikor felvázolták a karaktereket és mindegyiknél kiírták hogy mi a kedvenc idézete, milyen szakkörökbe járt, stb. Talán tolakodónak éreztem és tenyérbemászónak. Nem szerettem bele a szereplőkbe, nem éreztem azt, hogy ezekkel az emberekkel együtt akarok lógni. Meghívatlanul elmentem egy olyan buliba, ahol senkit nem szeretek, senkivel nem vagyok jóban. Hiába folyt az alkohol és vadultak el néha a dolgok (a geek rögtönzött rock-koncertje egész ihletett pillanat volt), másnapra nem maradt meg semmi belőle, annak ellenére, hogy a végére azért egy-két alakot úgy-ahogy megkedveltem. Felkeltem, és nem éreztem azt, hogy vissza akarok menni ezekhez az emberekhez. Kerestem Molly Ringwald-ot, de nem volt sehol. Se John Cusack. Volt viszont Jennifer Love Hewitt, domborulatokat remekül kiemelő felsőben, bociszemekkel. Miatta, de csakis miatta úgy érzem, hogy megérte végigülni azt a másfél órát. A probléma csak az, hogy őt se a színészi tehetsége miatt szeretjük.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s