Home

Robert De Niro visszatér kicsit régi önmagához. being-flynn-movie-wallpaper-3

Úgy tűnik, Robert De Niro tavaly nem csak a Silver Linings Playbook-ban alakított emlékezeteset, hanem a Being Flynn-ben is. A probléma csupán az, hogy az Akadémia az előbbit emelte piedesztálra, míg utóbbiról tudomást sem vett. Hiba ha mondom, mert bár a Silver Linings… is eszméletlen jó darab (úgy vettem észre, hogy nagyon megosztja az embereket, nekem viszont bejött eléggé), de De Niro játéka ebben egyszerűen sokkal erősebb. Mélyebbre hatol. Kezdjük azzal, hogy egy taxisofőrt alakít, aki – mint azt a nyitó jelenetben is megtudjuk – a legjobb amerikai írók egyike. Mondja legalábbis saját magáról, de annyiszor elhangzik ez az önfényezés, hogy aztán ahogy halad előre a történet, egyre inkább kételkedünk ennek a hitelében. Jonathan Flynn gyűlöli a feketéket, a homoszexuálisokat, fiát és annak édesanyját évekkel ezelőtt elhagyta, antiszociális, magának való, egy szóval: utálatos személy. Ezen nincs is mit fényezni, az alakítás egyik legnagyobb bravúrja, és De Niro legnagyobb érdeme, hogy meg sem próbál glóriát emelni a figura felé, egyszerűen úgy hozza őt életre, ahogy van. Mocskosan. Kész. Jelölték Oscarra ezért? Nem. Miért nem? Rosseb tudja. Nem akarom lehúzni a Silver Linings…-beli alakítását, de itt érezhetően nagyobb volt a tét, az előbbi inkább biztonsági játék, bár a színésztől mostanában ez is nagy szó. Talán ezek után észbe kap, úgy tűnik, hogy nem nagyon szándékszik visszavonulni, az imdb szerint még jó néhány film van a tarsolyában. Kérdés az, hogy miféle szerepek lesznek azok.

De Niro mellett a filmben feltűnik a fiatal, de egészen tehetséges Paul Dano (Daniel-Day Lewis mellett játszott a Vérző olajban), aki a filmbeli fiát alakítja. Dano és De Niro kettős alakítása egyszerre hiteles és meglepően fájdalmas. A Dano által játszott figura, aki egész életében arra várt, hogy megismerje édesapját, aki soha nem ismerte őt, egyik nap váratlanul belép az életébe. Találkozásuk nem hagy esélyt semmi múltidézésre vagy ölelésre, Jonathan Flynn-t nem egészen érdekli a fia sorsa, viszont arról meg van győződve, hogy benne is ugyanúgy megvan az írásra való hajlam, tekintve hogy maga is nagyszerű író. A fiatal Flynn is hasonlóan elveszett lélek, mint az apukája: a film azzal indul, hogy aktuális barátnője rájön a hűtlenségére, majd új lakást keres, összeköltözik egy füvessel meg a haverjával, majd pedig munkát talál egy hajléktalanoknak szállást ajánló helyen.

Meglepő módon a film törekszik arra, hogy minél realisztikusabban ábrázolja a közeget, melyben játszódik a film. A hajléktalanokat bemutató epizódok rettentő hatásosnak bizonyultak, ahogyan – megint dicsérnem kell, bocsánat – Robert De Niro alakítása is törekedett arra, hogy minél jobban beleélje magát a helyzetbe a néző. Ami a környezetet illeti, szinte érezni lehetett a szagokat, a bűzt, és a néző maga is alámerült abba a személyes, illetve szociális pokolba, melyben szereplőink leledzenek. A direktor tehát kellően mélyre süllyeszti hőseinket, megteremt egy reális környezetet, hogy aztán a végén mindezt kijavítsa, és megadja mind a szereplőknek, mind pedig a nézőknek a boldog befejezést, a happy end-et. Boldog? Látszólag igen, de erősen kétlem, hogy például apa és fia között a kapcsolat és a kötelék sokkal szorosabb lett, maximum egy kicsit elfogadóbbak lettek egymással. Nem voltam biztos abban, hogy elfogadom-e a befejezést, de most már úgy döntöttem némi agyalás után: legyen. Rendben van. Elfogadom. Nem lett a cukor eltúlozva, maradt elég keserű íz a végére, hogy ne lássuk rózsaszínben a világot még a film után pár órával.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s