Home

Eran Creevy brit származású rendező nevét eddig nem sokan ismerték, ez után a film után remélhetőleg ez megváltozik, és jobban felfedezik őt.welcome-to-the-punch-james-mcavoy-mark-strong

Creevy direktorként való debütálása 2008-ban történt, amikor is megrendezte saját forgatókönyve alapján a Shifty címen futó thrillert, melynek főszereplője egy kokain díler. Kis nevekkel készült, kevés visszhangot kapott, és pontosan öt évet kellett várni arra, hogy elkészüljön második nagyjátékfilmje. A Welcome to the Punch már relatíve nagyobb hírt kapott, a főszereplő színészek is nagyobb, ismertebb nevek, a költségvetés azonban itt is relatíve kevés. A mindössze 8.5 millió dollárból készült brit thriller egy fiatal, ámde céltudatos rendőr történetét meséli el, aki mindenáron szeretne elkapni egy profi rablót.

Azt a nézetet vallom, hogy egy filmnek, ha már van egy ütős nyitójelenete, az már félsiker. Ennek a filmnek pedig van egy igencsak ütős nyitánya, mely ugyan alapjában véve semmi extrát nem tartogat számunkra – ahogyan a film többi része se – de azt a tényt, hogy láttunk már kismilliószor hasonszőrű jelenetet, kompenzálja a rendező a tehetségével és a vizuális adottságával. Feszült, remekül fényképezett üldözési jelenetet láthatunk, amely már megadja az alaphangulatot a maradék szűk másfél órára. Látjuk James McAvoy karakterét, amint üldözi Mark Strong-ot (előbbi rendőr, utóbbi pedig a rabló), ám végül kudarcot kell hogy valljon, alul marad, a következő jelenet pedig majd csak időben jóval később játszódik, amikor is látjuk, amint főhősünk cigizik, le van züllve, injekciózza a lábát (mert golyót kapott beléje), szóval megkapjuk az ilyen műfajnak a velejáróit. A karakter maga is olyan, akinek a jellemét ismerjük más filmekből, de szerencsénkre a színész képes úgy eljátszani, hogy az érdekes legyen, még ha néha kissé furán is hat a keménykedése, ennek következtében erőltetettnek hathat. Én csak néha éreztem ezt, de még olyankor is szórakoztatónak tartottam, semmint kínosnak. Hasonlóan McAvoy-hoz, Mark Strong is egy olyan figurát hoz létre, amilyet a pályája során ritkán. Nem arról van szó, hogy ne játszott volna eddig negatív figurát – ami azt illeti, Hollywood szinte csak ilyen szerepeket oszt rá – hanem arról, hogy egy ilyen felsőtestét sem szégyenlő, fiát nagyon szerető “rosszfiú-de-azért-vannak-elvei”-karaktert ritkán alakít. Legalábbis, ahogy végignéztem a filmográfiáját, nem bukkantam rá hasonlóra. Végig arra gondoltam a film közben, hogy ez a fickó úgy néz ki, mint Jason Statham. Még borostája is volt, meg félig-kopasz kobakja. Kettejük kapcsolata a filmben kicsit a Szemtől szemben De Niro-Pacino párosára emlékeztetett, csak nyilván ott azért profibb volt minden. Az alapok azonban itt is megvannak: elszánt rendőr, vérprofi rabló, akinek elvei vannak. Egyiküknek menni kell majd, kérdés az hogy hová, és kinek. És ha már Michael Mann, a rendező érezhetően igyekezett tiszteletét adni a legendás direktor előtt, elég csak ránézni a városról, madártávlatból készített esti felvételekre. Amik – nem mellesleg – nagyon jól sikerültek.

Ahogyan azt a kritikám elején említettem, maga a cselekmény nem hordoz magában túl sok meglepetést, vagy olyat, amit ne láttunk volna eddig hongkongi, amerikai vagy más nációjú akciófilmekben. Az áruló figuráját is előre sejthetjük, a történet elmesélésére szánt idő sem volt szerintem túlságosan elég (még egy 20 percet elbírt volna, úgy gondolom), de ez a bő másfél óra így is kellően élvezetes volt és szórakoztató. Mint mondtam, a rendezés és az operatőri munka együttese valami egészen kiváló, ennek is köszönhető az, hogy a film végül jobb lett, mint közepes. Minden beállítás a helyén van, klappolnak a képek, a színészek odateszik magukat, és aminek a legjobban örültem: maguk az akciójelenetek is korrektül kivitelezettek. Kellő odafigyeléssel filmezték és vágták őket, vigyázva arra, hogy azért a néző is kapjon valamit az élvezetből, ne történjen meg az, hogy az égvilágon semmit nem látunk az eseményekből. Az alacsony költségvetés egy percre sem éreztette magát, ami máris a direktornak az érdeme.

Cselekményt tekintve tehát nem egy hibátlan alkotás, de még így is érdemes rászánni az időt. Akciófilmek, rendőrfilmek rajongóinak mindenképpen, megéri a ráfordított időt. Szerintem.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s