Home

Rian Johnson először a Brick című noir-hagyományokat követő sulidrámával hívta fel magára a figyelmet. Aprócska film volt, egyedi hangvétellel büszkélkedhetett és egy szimpatikus színésszel: Joseph-Gordon Lewittel. Pár évvel később Johnson már nagyobb nevekkel henceghetett, amikor elkészítette a The Brothers Bloom-ot, mely egy teljesen más zsánerű alkotás. A svindlerek izgalmas világába nyerhettünk mókás, szellemes betekintést, és megbizonyosodhattunk arról újfent, hogy Rachel Weisz még mindig nagyon szép. Nem volt olyan ragyogó dolgozat, mint az elődje, mindenesetre egy kellőképpen szórakoztató cucc volt, mely okozott nem egy (ami azt illeti: hanem több) kellemes pillanatot a befogadónak.

Most itt vagyunk, 2012-ben. Johnson megint előhozakodott egy filmmel, és újból műfajt váltott, ezúttal a science fiction-t választotta. Nem tudom ki hogy van vele, de szerintem egészen remek évet fogunk zárni három hónap múlva, mert elég sok emlékezetes film akadt idén, ezeknek a sorát bővíti a Looper. Mi is a Looper? Belefognék a történet ismertetésébe, de 1: röviden nem tudnám, 2: őszintén szólva, kicsit sablonosnak tűnik első hallásra. Szóval van egy bérgyilkos, akinek el kell intéznie időskori önmamgát, de az megmenekül, fiatalabbik pedig utána ered. Látod? Ha így nézzük, az Időzsarunak sincsen jobb szinopszisa, de ez ne tévesszen meg senkit. Ugyanis az van, hogy a Looper sokkal jobb, mint az Időzsaru, és ami még jobb, sokkal de sokkal jobb és több, mint amit az előzetese látni engedett. Sőt, a trailerek igazából nem is nagyon érintették a film lényegi pontját, meg sem próbálták tükrözni a dolgozat zsenialitását. Zseniális? Használhatjuk rá? Ne nagyon koptassuk el, de ami az tény, hogy Rian Johnson összehozott egy olyan komplex és jól megírt forgatókönyvet, ami mellett nem lehet elmenni. Ha ez pedig nem volna elég, direktorként se vallott kudarcot, mert egy stílusos, jól kimunkált és kiválóan összerakott produkciót tett le az asztalra.

Pedig csupán 30 milkója volt neki, annyiból dobta össze, ami nem valami nagy összeg, ha az emberfia scifit szeretne csinálni. Mert a Looper ízig-vérig scifi, ugyanakkor több annál. A magjában dráma, tudományos-fantasztikus környezetbe ültetve, néhány szolid akciójelenettel, melyek azonban egyáltalán nem hivalkodóak. Maga a látkép se hivalkodó, nem láthatunk repülő taxikat meg hasonlóan csicsás baromságot, és egy percig se gondoltam azt, hogy azért nem láthatunk olyan giganagy set piece-eket, mert nem volt rá pénz, nem olcsójánoskodtak, egyáltalán nem sínylette meg a költségvetést a kész mű.

Ahogy mondtam, az előzetesek nem tudtak nagyon igazságot szolgáltatni, nem is néztem őket agyon, így okozott nekem ez a darab rengeteg meglepetést. Ez az egyik amit nagyon imádtam benne, hogy végig húzott magával, nem tudtam mi fog történni, úton-útfélen meglepett, arcon ütött, majd vitt magával tovább, egészen a katartikus végkifejletig. Brutális, meglepően erőszakos, jó 2 órás játékidejét nem fecsérelte felesleges dolgokra, annyit magyarázott meg a rendező az időutazásból amennyit szükségesnek érzett a történet szempontjából (senki ne jöjjön azzal, hogy így logikai bakugrás, úgy logikai bakugrás, könyörgök…tökéletesen nem lehet ábrázolni az időutazás mikéntjét), de azért érződött, hogy ismeri az egésznek a szabályrendszerét és magában felállított egy logikát a folyamatra. De nem, Johnson inkább a szereplőivel foglalkozott, ezért is volt egy pici törés a film közepe tájékán, amikor bejött a képbe Emily Blunt, és ott kicsit lelassult a cucc, hogy úgy mondjam: a tempós kezdet után hagyták, hadd lélegezzen kicsit. Hogy aztán a fináléra újra erőre kapjon és láthassuk Bruce Willis-t fegyverrel a kezében, véres pólóval. Igen. Jól olvasod. Örömmel konstatáltam, hogy Bruce – ha egy film erejéig is – de visszatért régi önmagához, és jól választott szerepet. Joseph-Gordon Lewitt pedig méltó ellenfelévé vált.

Nem is fogok spoilerezni továbbra sem, mindenkinek muszáj megnéznie ezt a filmet. Mert ütős, eredeti, gondolkodásra bíró dolgozat, ami ha nem vigyáz, könnyedén klasszikussá válhat a műfajában. Ennyire jó. De tényleg.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s