Home

Elérkezett a film, amit szinte mindenki várt, és amivel szemben mindenkinek nagy elvárásai voltak. Nem is csoda, hiszen Ridley Scott visszatért ahhoz a zsánerhez, amit segített anno feltámasztani és kvázi re-definiálni. Csoda hát, ha annyira izgatottak voltunk? Persze el lett mondva, hogy ez itt nem igazán Alien-prequel, másként kell kezelni, s ez igaz is. Megpróbál minél jobban eltávolodni a klasszikussá vált horrorfilmtől, de végezetül természetesen nem tudták megállni az alkotók hogy imitt-amott kikacsintsanak a nézőre és emlékeztessék őket, honnan is indult a projekt elsősorban.

A film célja leginkább az, hogy bemutassák azt, ki vagy mi is a Space Jockey, továbbá hogy feldobjon egy-két filozofikus kérdést, például hogy “Honnan jöttünk?”, “Ki teremtett minket?”. Némi vallás is bele lett szőve, mindez igazi science fiction környezetbe ágyazva, epikus hangnemben elmesélve. Ezzel nem is volna baj, így ezeket olvasva elmondhatjuk, hogy igenis egy rettentő ambiciózus filmmel állunk szemben, mely ikonográfiájában és látványvilágában némileg emlékeztet az Alien-re, de néhol még Stanley Kubrick Űrodüsszeiáját is eszünkbe juttatja. Mostanra már mindenki biztosan olvasott sok kritikát a filmről, illetve maga is megnézte moziban Scott alkotását, és nyilván mindenkinek megvan róla a maga véleménye. Igen, a Prometheus marhára megosztó lett. Van aki epét hány tőle, van akit hidegen hagy és van akinek nagyon tetszik. Barátnőm szerint például “kurvajó” film, és én ugyan nem osztom a véleményét, de elismerem, hogy megvannak a maga pillanatai.

A nyitójelenet maga piszkosul jó, nagyon hangulatos és rejtélyes, feldob egy csomó kérdőjelet (amit aztán persze az írók nem válaszolnak meg, mindenki döntse el hogy ez mennyire helyes döntés), de utána a film felveszi a klasszikus Alien-filmek modorát, illetve szerkezetét. Ott van egy csapat az űrhajón, felébrednek álmukból, majd jön a küldetés. A háttérben gubancolja a szálakat a Cég, és ott van David az android (Michael Fassbender zseniális alakításában), aki szintén gyanús, mert nem tudhatni hogy mennyit tud és miről, mit titkol el a legénység elől. Beletelik aztán kis idő, mire a szar felcsap a plafonra, és amikor felcsap, az ugyan nem annyira hatásos, de azért a sci-fi geekeknek kielégítő lehet. Nem akarok folyton hasonlítgatni, de mondjuk az Alien kajálós jelenetének mércéjét egyik se tudja megütni.

Megmondom tehát őszintén, csalódás volt számomra a film. Akármilyen nehéz ezt beismerni. Részben azért, mert a karakterek nem sikerültek olyan érdekesre, sőt kifejezetten egysíkúak és sablonosak lettek, feláldozhatóak, akikért nem sírunk ha meghalnak szörnyű módon. Noomi Rapace egyértelműen egy Ripley-klón. Szimpatikus lány ugyan, de sehol nincs Weaver-hez képest. Tudjátok, a karizma, a jelenlét. Sokat nyom a latban. Charlize Theron lelkesen játssza a jégkirálynőt, de néha elveti a sulykot, Idris Elba meg cool, de sok jellem neki se jutott.  Aztán ugye maga a forgatókönyv se annyira jó, kusza és feleslegesen túlbonyolított, beleszőve néhány érdektelen csavart. Egy-két helyen unalmas is volt, valahogy az atmoszférateremtés se működött olyan jól, mint amennyire kellett volna.

Azonban, ami megmenti a Prometheust, az például a látványvilág, amiért egészen biztosan Oscarra fogják jelölni. Az operatőri munka is jó, és ha eltekintünk az elődtől, egy egész korrekt sci-fi horrort kapunk néhány hatásos jelenettel. Példának okáért a császármetszés-szcéna piszkosul jó rész volt, nagyon tetszett. Amikor aztán átcsapott véres horrorba, szintén bejött mert feldobta kicsit a dolgokat, a filmvégi szörny is a maga B-filmes módján elnyerte tetszésemet. A másik, hogy maga a sztori és a felvetések és a válaszolatlanul hagyott kérdések mégiscsak elérik a nézőben hogy elméletet gyártsanak, megbeszéljék a látottakat a barátaikkal, ismerőseikkel. Ez pedig jó móka tud lenni, úgyhogy ez így dob a dolgon valamelyest. De ha amúgy nézzük, lehetetlen eltekinteni attól a ténytől, hogy lehetett volna sokkal jobb is.

Reklámok

One thought on “Prometheus (2012)

  1. Sok szálat hagyott üresen, gondolom lesz második rész is. Nekem a film bejött, bár sok újdonság nem volt benne, de hát meglátszik a látványon az eltelt 40 év…
    Ami inkább érdekel az a 2013/14-es új Alien filmek….hogy abból mi lesz…?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s