Home

Ha az ember leül megnézni egy Jason Statham nevével fémjelzett filmet, akkor tudja nagyon jól mire számíthat: akcióra. Úgy tekintek rá, mint a kétezres évek igazi akcióhősére, Stallone, Seagal, Bruce Willis igazi örökösére, aki kellően karizmatikus és mindig, minden helyzetben tud badass lenni. Elég neki egy pillantás. További hasonlóság, hogy Statham is hajlamos béna filmekben szerepelni, de az az igazság, hogy ha a film maga béna is, ő benne csalódni nem lehet, mert kvázi mindig ugyanazt a karaktert hozza, és mindig menő. Most ezen kár vitatkozni, innen üzenem azoknak akik folyton fanyalognak a színészt illetően, hogy nem érdekel, a Stath menőbb ma bárki másnál. Igen, még Vin Diesel-nél is, mert ő túl sokat gondolt magáról és jobbára csak vizezett akciófilmekben szerepel.

Jelen tárgyalt filmünkről rezzenéstelen arccal és őszintén ki merem jelenteni, hogy eddig az év egyik legjobb akciófilmje. Persze erre mondhatjuk azt, hogy ez nem mond sokat, mert eddig nem volt sok jó akciófilm, de nem így kell ezt a mondatot értelmezni; a SAFE egy szolid, saját lábán szépen megálló igazi akciófilm, amit kétpofára zabálhatnak azok, akik hiányolják azokat a kilencvenes évek elején készült filmeket, melyben egy badass figura átgyalogolt mindenen és mindenkin, és tette ezt végig szigorú fapofával, egysorosokat köpködve. Ilyen ez a film. Hogy pontosítsak, olyan mint egy régi Seagal-alkotás: erőszakos, akciódús, és a történetét tekintve is hasonlóan egyszerű – leszámítva, hogy itt kicsit megbonyolították a cselekményt, na nem annyira hogy követhetetlen legyen.

Statham hozza a szokásos formáját itt is, véleményem szerint a jobbik filmjei közé tartozik. Ugyan Oscar-kaliberű színészi alakítást nem várunk tőle, így is kitesz magáért, egészen hitelesen és jól játszik a lepukkant, jobb napokat is látott ketrecharcos szerepében, aki aztán megtalálja az élet értelmét egy kislányban, akit üldöz az egész város. A kislány egyébként egy kódot birtokol, amit a fejében tárol, ezért is akarják őt elkapni. Zsaruk is, gengszterek is, oroszok és kínaiak egyaránt. Just like the good old days.

Mint mondtam, a SAFE kellően erőszakos akciófilm, aminek az első negyede nem rest bevezetni a történetet, megismertetni a szereplőket. Teszi mindezt úgy, hogy nem érezzük erőltetettnek vagy unalmasnak. A vágástechnika terén is párszor igyekezett eredetivel előrukkolni a rendező, ez mindenképpen dicséretes. Ahogyan az is, hogy később az akciójelenetekkel se spórolt, bőszen köpik itt az ólmot mind a jófiúk mind a rosszfiúk, és akad egy-két kreatív halálnem is (villa a torokba például). Gyors, vad és jól kivitelezett jelenetek ezek, amik újra ráébresztettek arra, hogy mennyire hiányoznak a régi szép idők. Kicsit csodálkozok is, hogy ilyet még adnak moziba, DVD-re szokták száműzni az ehhez hasonlatos produkciókat. Mondom ezt úgy, hogy azt gondolom, DVD-re már jobb akciókat nyomatnak mint a moziba. Tudjátok, UNDISPUTED II-III meg egyebek. Isaac Florentine nagy ász. Szerencsére Statham tartja a frontot a mozivásznon, aminek nagyon örülök. Ahogyan annak is, hogy egészen szimpatikus színésznek tűnik. Nemrégiben nyilatkozta, hogy ő bizony nem akar változtatni a karrierjén, valószínűleg nem fog elkezdeni hamarosan kőkemény drámában vagy családi filmekben szerepelni, mert tudja magáról, hogy nem olyan jó színész. Az akciófilmekben viszont jó, szóval marad a kaptafánál. Úgy érzem, ez nagyon korrekt dolog. Még úgy is, hogy a filmjei tényleg nem olyan jók sokszor.

A SAFE egy szolid kis akciófilm, amely nem kér elnézést, nem szórakozik, rezzenéstelen arccal ontja az akciókat old-school módon (csak olykor volt zavaró a vágás, de úgy összességében jól oldották meg, például ha valakit fejbelőttek, azt te láttad és nem kezdett el a vágóolló vadul csattogni), amikben Statham a tőle megszokott módon pisztollyal és puszta kézzel tesz igazságot. És ha még ehhez hozzávesszük, hogy a cselekmény kellően – sőt néha a zsánerhez képest is – csavarosan és érdekesen van megírva, akkor egy nyerő produkcióval állunk szemben. Aminek még szíve is van, anélkül hogy ez a része bénának hatna. Nincs vita, long live the Stath!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s