Home

Woody Allen sok műfajt kipróbált, ’93-ban éppen krimit csinált. Nem ez az egyetlen bűnügyi filmje a filmográfiájában, de mindenképpen az egyik legjobb. Még úgy is, hogy egyébként maga a film a rendező erősebb filmjeihez képest (Annie Hall, Match Point, Manhattan, stb.) inkább egy “korrekt” helyezést ér el. Ezt persze úgy kell értelmezni, hogy még így is remek film, de inkább egy kellemes időtöltés, egy szolid alkotás, mint betonkemény remekmű. Tudjátok, nem feltétlen az a fajta film, ami után valami iszonyatos katarzist érzel, de nem is vész kárba az a rászánt másfél óra.

Woody és Diane Keaton a két főszereplője ennek a filmecskének, az Annie Hall után ez volt a második közös filmjük, gondolom azért is jöttek itt össze újra, hogy kicsit visszakacsintsanak a múltra. Egy középkorú házaspárt játszanak, akik élik unalmas életüket, mígnem a szomszéd felesége meghal rejtélyes körülmények között. Dehogy rejtélyes, inkább az van, hogy első látszatra tűnik egyértelműnek, majd a jelek arra mutatnak, hogy gyilkosság történt. Diane Keaton és egy másik férfi elkezdenek nyomozni és szimatolni, addig Woody karaktere folyton elégedetlenkedik, köszöni szépen ő aztán nem kér az ilyen dolgokból. Méghogy gyilkosság! Aztán odáig fajul a dolog, hogy ő is meggyőződik arról, hogy valami nincs rendjén. Ezzel fel is dobják szépen az unalmas hétköznapokat, ami Hitchcock Hátsó ablakára emlékeztetett. Ott is volt ilyen dilemma, hogy akkor most volt gyilkosság vagy nem volt gyilkosság, ráadásul abban is az volt, hogy egy párocska kezdett el gyanakodni.

Ami elmondható a filmről az az, hogy nagyon szórakoztató. Amolyan ártalmatlan szórakozás az egész, különösebb filozofálás és moralizálás nélkül, stresszmentesen, csak úgy, ahogyan azt Woody tudja. A párbeszédek klasszikusak, és tetszett ahogyan a krimi műfajába belekóstolt a fickó, közben még a stílusát is megtartotta. Diane Keaton is jó a szerepében, Woody is a tipikus Woody, hadar és idegeskedik. De imádom.

Korhatár nélküli a film, szóval ne várjon senki vért meg erőszakot, viszont poénokat és könnyű szórakozást mindenképp. Ajánlott néznivaló, ha szereted Allen-t.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s