Home

Daniel Radcliffe végleg levedlette Harry Pottert

Ilyenkor mérettetik ám meg az ember fia, mikor hátrahagy egy sikeres, nevével egybefonódott franchise-t és úgymond kilép a nagyvilágba szerencsét próbálni. Olyankor derül ki, miből is készült az egyén, mert éppenséggel hiába tudott tehetséget sugároztatni magából a megszokott kereteken belül, attól azt még egyáltalán nem garantálja, hogy más projektekben is megállja a helyét. Ez természetesen múlik a szerepválasztáson is, a rendezőn, a forgatókönyvön, kényelmes lenne pocsékabbnál pocsékabb karaktereket eljátszani fércmunkákban, de megtalálni a megfelelőt, az már nehezebb. Radcliffe úgy néz ki, hogy megtalálta a megfelelő projektet, amivel kiléphet a Potter-filmek bűvköréből, és kezdte ezt mindjárt egy kísértethorrorral James Watkins felügyelete alatt.

Watkinsnek ez csupán a második filmje, első alkotása a Gyilkos kilátások (Eden Lake) az angol survival-horror egyik alapköve nálam, gyomronvágós mondanivalójával és az erőszak rezzenéstelen arcú ábrázolásával belopta magát a szívembe (plusz, Fassbender már itt is szerepel, ez még az előtt volt, hogy úgy felkapták volna). Kíváncsian vártam hát ezen új alkotását, mely egy ’89-es filmnek az újrája, melyet sajnos még nem volt szerencsém látni, talán ezután. Watkins és Radcliffe nevén kívül a harmadik vonzerő e filmmel kapcsolatban, az maga a stúdió, név szerint a Hammer, mely az elmúlt években kvázi reneszánszát éli. Igyekeznek feléleszteni, próbálnak az újkor szellemének és a régmúlt időknek egyfajta ötvözésének a segítségével életet lehelni beléje több s kevesebb sikerrel. Eddig próbálkoztak egy eredeti ötlettel, mely igazán gyenge kritikai fogadtatásban részesült, ráadásul a nézők se voltak rá túlságosan kíváncsiak. Ez volt a Resident, melyet Hilary Swank nevével reklámoztak, és amelyben még maga Christopher Lee – a Hammer egyik legnagyobb arca – is feltűnt. Most tehát tovább próbálják a szellemidézést.

Nem ismervén az eredeti történetet, illetve az előzetesek ismerete nélkül fogtam neki a Fekete ruhás nő megtekintésének. Néhány kritikát olvastam csupán, rövideket, hogy mégis legyen valami fogalmam arról, hogy mire is számíthatok. Ezek alapján nem volt mit csalódnom. A legtöbben egy old-school horrorfilmet ígértek, és igazából ezt meg is kaptam. A film régivágású a szó legjobb értelmében, nyoma sincsen a modern horror trendjeinek. Watkins biztos kézzel adagolja a feszültséget, akad egy-két jóízű ijesztgetés, de nálam leginkább maga a hangulat, az atmoszféra vitte a prímet. Ennek szolgálatába pedig az operatőri munka lép, ami egészen remek, mondhatni kifogástalan. A szélesvászon adta lehetőségeket kihasználva pásztázik a kamera a kietlen tájakon, előszeretettel alkalmaz nagytotált az erőteljesebb hatás kiváltásának érdekében. Mondom, nagyon szépen teljesít ez a film ilyen téren. Na nem mintha a többin nem teljesítene, de leginkább ezt tudom kiemelni. Egyébként pedig “csak” egy egyszerű szellem-filmmel állunk szemben, amely ártatlan voltával nem hivatott másra, minthogy a frászt hozza ránk másfél órán keresztül, ezt pedig panasz nélkül meg is teszi. Kellemesen borzongató jelenetsorokat láthatunk, és ugyan sokszor nem rest használni a legolcsóbb eszközöket a direktor, teszi mindezt kellő figyelemmel és értően.

Ami Radcliffe-et illeti, teszi amit tennie kell: rémülten néz. Azon kívül kellően hiteles a szerepben (egyedül azt találtam furcsának hogy apát játszik), nem lehet igazán belékötni. Ismertebb színész még Ciarán Hinds (aki mostanában egy csomó filmben feltűnik, ott volt a Ghost Rider: Spirit of Vengeance-ben is), őt szeretjük alapjáraton, rutinosan alakít a fickó.

Hogy ez elég-e ahhoz hogy a Hammer újra szárnyra kapjon? Talán igen, talán nem, mindesetre minőségbeli kérdéseket nem nagyon lehet szegezni a fejesekhez. Amit ígért korrektül betartja, kellő mennyiségű frászfaktorral, és ahogy elnézem anyagilag se bukott meg, mert tegnap bejelentették, hogy már a folytatást tervezik. A fekete ruhás nő tehát vissza fog térni, Radcliffe pedig megnyugodhat. Szorult belé tehetség.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s