Home

Jómagam nem vagyok egy nagy sorozatfüggő, néhány széria van csupán, amit igazán kedvelek és amit sokszor képes vagyok megtekinteni. Ilyen például a Twin Peaks, Miami Vice és a Spectacular Spider-Man. Körülbelül ezek a favoritok. Hogy mi a közös bennük? Látszólag semmi, de ha jól megnézzük, akkor kijelenthetjük azt, hogy mindegyikőjük kivételesen jó történetvezetéssel rendelkezik (ne röhögj, a Spider-Man is, de tényleg!), remekül vannak megírva és műfajukban kiemelkednek. Ebbe a kategóriába most szépen belecsúszott a legújabb közönség kedvenc, a Trónok harca, mely George R.R. Martin többkötetes regénysorozata alapján íródott a tévéképernyőre, és mint olyan, totálisan magával is ragadott már az első rész után. Magát a könyvet (illetve könyveket) nem olvastam, azért fogtam neki a sorozat megtekintésének, mert olyannyira ajnározta mindenki és egekbe magasztalták, hogy kíváncsi voltam, vajon tényleg olyan jó-e. Igen, tényleg olyan jó, és bár az első évad csupán tíz részből állt, ez a tíz rész k*rva magasra tette azt a bizonyos lécet.

Műfaji besorolásban nehéz dolgunk van, hiszen fantasynek mutatja magát, ám mégse játszik a zsáner szabályai szerint. Itt nem a trollokra, különböző kimondhatatlan nevű lényekre van helyezve a hangsúlyt, nem próbálnak fantáziadúsnak tűnni ezeknek a behozatalával. Bár sárkányokról van szó, a szerepeltetésük kulcsfontosságú lesz. A szériát nézve sokszor az volt inkább az érzésem, mintha egy történelmi alapokon nyugvó filmet néznék, ez pedig az író érdeme. Ilyen részletgazdag, élő és lélegző univerzumot rég vetettek celluloidra. Igen, fantázia játéka az egész, node micsoda fantáziáé!

Winter is coming

A sztori ugyan kicsit kusza – több szálon futó királydrámának lehetünk tanúi – de annyira sodró lendületű, hogy az első pillanattól magával ragad. Ami nagyon tetszett, az az, hogy soha nem tudhatod, hová futnak a szálak. Teljességgel kiszámíthatatlan, kikövetkeztethetetlen események láncolatát láthatjuk, tehát volt meglepetésben részem bőven, azt kell mondjam. A karakterek mind izgalmasak, egyik se csúszik be szimplán a feketébe vagy fehérbe, mindegyikőjük a szürkezónában ragadt, többnyire beskatulyázhatatlan alakok vesznek részt a “játékban”, ez pedig nagy érdeméül szolgál a sorozatnak. Nincs konkrétan negatív vagy pozitív szereplő, mindenkinek megvannak a maga okai arra, hogy mit miért cselekszik, és végső soron mindegyikőjüket – így vagy úgy, de – meg lehet érteni. Természetesen akad olyan, akit az ember ösztönösen pofánb*szna, de ez ezzel jár, az adott színész érdeme, hogy mindezt úgy éri el, hogy imádjuk őt utálni. (Ilyen karakter Joffrey, a kis pöcs királyjelölt.) Viszont vannak karakterek, akiket konkrétan muszáj imádni. Ilyen a törpe figurája, Starké (Bean itt is remek), és bírtam a fiait is, nomeg Daenerys is jól van felvázolva, az ő karakterfejlődése kifejezetten tetszett.

Amit még muszáj megemlítenem, az a korhatárbesorolás. A Trónok harca nem csak vérontásban bővelkedik és agresszív erőszakban, hanem a meztelenkedést sem nélkülözi, így a férfinézőket többszörösen kielégítik a látottak, egyfajta bűnös élvezetben is részü(n)k lehet. Ez mindenképpen jó, én azt mondom, ha már a mozivásznon mellőzik sokszor a durvulást, legalább a tv képernyőjén élvezkedhetünk. Nem, nem vagyok perverz, se pedig erőszakos állat, csak bírom, ha nem tökölnek. Az is külön örömmel töltött el, hogy a forgatókönyv bizony nem bánik kesztyűs kézzel szereplőivel, a rengeteg váratlan fordulatnak nem egyszer ők látták a kárát (SPOILER!! Sean Bean halála például arconcsapós sokk volt SPOILER VÉGE) Szemét módon rángatják őket jobbra-balra, és ezzel olyan hatást érnek el nálunk, mintha velünk játszanának marionett-babák módjára.

Fogalmam sincs mire számíthatok a második évadban. Nem tudom mi vár rám, de a léc magasan van, ha ezt átugorja a széria, sőt még feljebb is teszi, akkor egy boldog ember leszek. Sokat beígért ez a szezon, amit teljesítenie kell a folytatásban. Közeleg a tél…

Reklámok

One thought on “Trónok harca – Első évad

  1. Én most néztem meg a második évadot. És fantasztikus volt. Van már benne sárkány is… Fokozatosan, de egyre durvább a szituáció. És elárulhatom lesz harmadik évad is… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s