Home

Spielberg az elmúlt évben két filmmel is megajándékozott minket. Mindkettő egyfajta visszatérés a régi énjéhez. Míg a War Horse egy nagyszabású kalandfilm jókora giccsel nyakon öntve, addig a Tintin című filmje már inkább a felhőtlen, gyermeki lelkesedéssel készült kalandfilmjeihez tartozik. Igen, olyan alkotásokról beszélek, mint az Indiana Jones és társai. De míg a lovas produkciója több szinten csalódást okozott, addig ez egy igazán kielégítő munka. Sőt, továbbmegyek. Hosszú évek óta ez a legjobb, legszórakoztatóbb filmje.

Maga a film egy képregényből nőtte ki magát, gondolom mindenki találkozott már imitt-amott Tintin nevével. Ki képregényekben olvasta őt, ki rajzfilmsorozatban látta, most pedig nagy vásznas produkció lett belőle, a számítógépes technika legfejlettebb eszközeivel elmesélve. Őszintén szólva meglehetősen szkeptikus voltam még anno, mert a normális animációs filmeket ugyan szeretem (lásd: Wall-E, Toy Story, stb…), de ennek a Robert Zemeckis-féle “animációs-élőszereplős”-filmeknek nem vagyok nagy rajongója. Pusztán azért, mert hiába próbálkoznak, tökéletesen nem tudják visszaadni az adott színészek arcvonásait, tekintetüket. Legalábbis ez volt eddig a helyzet, de ami azt illeti, itt ezt szinte tökélyre vitték. Most sem tökéletes, de ezúttal csak néha, nagyritkán volt az az érzésem, mintha mondjuk egy számítógépes játék bemutatóját nézném. Örömmel jelenthetem be, hogy minden szkeptikus attitűdöm ellenére a Tintin teljes mértékben levett a lábamról. Ennek azért is örülök, mert – mint említettem – Spielberg mostanában képtelen volt teljes mértékben elkápráztatni engem.

A film abszolúte az Indiana Jones-művek szellemében készült. Sodró lendületű, sokszor lélegzetelállító akciók követik egymást (a végén az a vágás nélküli üldözés jelenet egész egyszerűen kurvára bravúros), és telis tele van az egész cucc szellemességgel, kreativitással és remek gegekkel. Bő másfél órás játékidőben mozog az egész, nincsen túlnyújtva és nincsen túlbonyolítva, semmi üresjárat vagy ilyesmi. Spielgberg rég volt ennyire sziporkázó. Egyedül a forgatókönyv lehetett volna egy kicsivel jobban kidolgozott, de még ezt is megbocsátom, mert elképesztően old-school volt mindenestül és egy percre nem lankadt a figyelmem. Tehát örülök. Spielberg, ha csak egy film erejéig is, de újra lenyűgözött és seggbe rúgott elég rendesen. Képtelen vagyok belekötni.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s