Home

Az ezredfordulónál úgy gondolták kifizetődő és jó ötlet kicsit modernizálni minden idők egyik legvagányabb fekete bőrű bűnüldözőjének renoméját. John Singleton ugrott be a rendezői székbe, magával rántotta a badmotherfucker Samuel L. Jacksont és elkészítették az egyetlen Shaft-filmet amiben a főszereplő nem Richard Roundtree. A kritikai fogadtatás nem volt valami meghitt, anyagilag se hozott túl nagy sikert, ezzel aztán kvázi meg is lett bélyegezve a széria jövője. Hiába no, azóta se készítettek újabb filmet, amiben ezt a szuperhekust szerepeltetik. Pedig higgyétek el nekem, nem is olyan rossz ez a film.

A sztori persze egy faék egyszerűségével vetekedik, de nem is kell ide több. Lényeg, hogy fő témává a rasszizmus is előlép, miközben Shaft egy négergyilkost szeretne elkapni, eszközt nem válogatva, kesztyű nélkül, olykor kesztyűvel.

Kellemesen old-school hangvételű a film, szépen idézi meg a hetvenes években készült Shaft-mozikat. Azok sem voltak éppen mesterművek, szóval nem értem miért fikázza ezt a jónép, tisztességesen elkészített akcióthriller ez, a zsáner összes hozzávalójával, menő dumákkal és egy adag seggberúgással. Plusz, felbukkan az eredeti mothafucka, Roundtree is, szóval kedvezni próbáltak az őskövület-rajongóknak is.

Ami nagyon jó a filmben az természetesen Jackson, aki itt is bebizonyította, hogy ő a földkerekség legmenőbb tagja, de mellette még marhajó volt az ekkor még fiatal és újonc Christian Bale is, mint rasszista tetű állat. Öröm nézni, ahogyan a film során ezek ketten folyamatosan keresztbe tesznek egymásnak és igyekeznek megfingatni a másikat. Közben Bale majd’ beszarik néhol Jacksontól, ami szintén örömmel töltött el.

A harmadik sztár a filmben Jeffrey Wright, aki a vicces akcentusával sokszor viszi a pálmát, a karakter akit megformál, kellő mennyiségű dimenziót kap, valahogy muszáj őt kedvelni még ha a rossz oldalon is áll.

A főbb elemek megtalálhatók a filmben. Tapló, korrupt rendőrök, rasszista fehér, megvesztegethetetlen, de mégis keménykezű főhős és végül az igazság győzedelmeskedik. Kifejezetten bejött a befejezés, amilyen egyszerű, olyan ütős és kielégítő.

Valahogy ebben a filmben számomra több az újranézési faktor, tekintve hogy ezt többször láttam eddig, mint az eredeti Shaft-filmeket (ami azt illeti, a második részt még mindig nem néztem meg, de majd vizsgák után sort kerítek rá).

Örülök, hogy nem ilyen előzményfilmben vagy eredettörténetben gondolkodtak ekkor még az alkotók, nem is remake-ben, hanem szimplán egy modernizált (de azért nem túlságosan modernizált) átültetést műveltek, csak hogy a mai időknek is meglegyen a maga Shaftje. Nem lett istenkáromlás vagy kínos erőlködés.

Egyszerű de stílusos, szórakoztató, nagyon tisztességes és alulértékelt darab. Plusz, az akciók is jók meg véresek is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s