Home

Hölgyeim! Uraim! Tegyék meg tétjeiket!

Sok visszatetszést és jó kritikát egyaránt kiváltott annak idején Eli Roth két Motel-filmje, melyet rögtön meg is bélyegeztek torture porn-jelzővel (ebben talán igazság van, de enyhén degradálón hat szerintem). Ez a két film véleményem szerint a kétezres évek alulértékelt, alulnézett horrorfilmjei közé tartozik, aminek ugyan megvannak a maguk hibái, de egyébiránt egészen frissítőleg hat a sok agyoncsámcsogott, zavaros képi világú horror után, pláne azok után, amelyek remake-ek. Roth érti a műfajt és érezhetően szereti is, van szeme az erőszakjelenetekhez és meri a nézőjét morális dilemma elé állítani, mer kockáztatni és merészebb utakra terelni a cselekményt. Na és most hogy kellően kinyaltam a seggét a srácnak (csak viccelek, tényleg szeretem azokat a filmeket, na), térjünk rá a jelenlegi kritikám tárgyára, a sorozat harmadik részére. Ahogyan azt már jónéhány poszttal odébb kijelentettem, a harmadik epizód előzetese keserű ízt hagyott a számban, nem tetszett amit láttam. Nem tetszett, hogy tovább viszik ezt az Elite Huntingos izét, hogy ennyire csűrik-csavarják, úgy gondoltam biztos túlzásba viszik, unalmas lesz és feleslegesen szadista, tele olyan szereplővel akiket leszarok magasról.

Ráadásul a rendezői székbe se Roth került, hanem Scott Spiegel vette kezébe az irányítást, és mozipremiert se kapott, rögtön DVD-re csinálták. A DVD-re készült folytatásokról tudni kell, hogy adott esetben sokkal jobbak, vagy éppen tényleg hasonlóan baromi jók tudnak lenni, mint mozivásznas elődeik (Vitathatatlan 2-3, Tökéletes katona 3), úgyhogy ha azt nézzük, annyira nem is nagy meglepetés, hogy a Motel harmadik része nem lett elkúrva, éppen ellenkezőleg: egy kifejezetten szórakoztató, kellően szadista horror lett belőle, ami még ha nem is teljesen éri utol elődei színvonalát, de közel jár hozzájuk. Mondjuk ki: méltó folytatás. Pedig a történet nagyjából hasonló, itt is adott néhány srác, csak ők Vegasba mennek (ott is van ez a kínzás), ahol beletenyerelnek a szarba. Gyakorlatilag ennyi, és nincs is feleslegesen túlspilázva. Az erőszakjelenetek egészen kreatívak, Scott Spiegel érti a dolgát, van itt arcletépés, karlevágás, láncfűrész beindul, vér folyik, a tempó pedig épp annyira robog amennyire kell. A színészek ugyan nem olyan profik, a forgatókönyv maga nem szolgál túl sok meglepetéssel, de figyelembe véve hogy horrorfolytatásról van szó (ráadásul harmadik részről, ami azért kritikus szokott lenni), ne legyünk nagyon szőrszálhasogatóak.

A film végére odáig jutottam, hogy amennyire kritikusan ültem neki ennek, olyannyira készen állok arra, hogy egy újabb epizódot megnézzek ebből a franchise-ból. Remélem, készül még és tartva lesz a színvonal. Nem mestermű persze, de haverokkal egy sör mellett simán meg lehet nézni, szórakoztatás-faktor magasra állítva. A költségvetés ugyan láthatóan kevesebb, olcsóbb film, de ez az effekteken nem látszódik.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s