Home

“Rákos vagyok.”

Kényes téma, lássuk be. Jómagam nem igazán rajongok az ilyen és ehhez hasonló témájú filmekért, valahogy rosszul esik nézni a rákkal küszködő embereket, nemhogy a valóságban, de filmen is. Főleg azokat, akik előbb vagy utóbb leborotválják a fejüket kopaszra, és rossz rájuk nézni, messziről látszik hogy “Jézus, szegény…Biztos rákja van.”. Készült már egy-két baromi jó film ebben a témában, ez tény. A PHILADELPHIA szépen kezelte ezt a betegséget, de nem szívesen nézném meg újra, attól függetlenül, hogy bátran felvállalta azokat a tematikákat amikhez hozzányúlt. Az EMBER A HOLDON című Jim Carrey-film is bírt hasonló vonulatokkal, ott is – ahogyan ennél a filmnél – humorral próbálta oldani a kényes, kellemesnek cseppet sem nevezhető szituációt. És van még egy film…Tudom, szinte szégyellem magam, amiért felhozom, de több okból is eszembe jutott. FUNNY PEOPLE. Habár magát a filmet úgy összességében nem sikerült megszeretnem, volt neki néhány dicséretre méltó érdeme, többek között az, ahogyan a betegség helyzetét előadta és kifuttatta egy meglepő végkifejletbe. Abban is Seth Rogen játszotta a vicces havert (vagy ott inkább kevésbé vicces volt, és nem mindig haver), itt is majdnem ugyanazt a karaktert hozza, azonban a társa ezúttal Joseph-Gordon Lewitt, ő játssza a szenvedő alanyt.

A történet szerint egy fiatal srác(?) rákot kap. Ahogyan azt a film elején megtanuljuk, kifejezetten egészséges életet él. Fut reggelente, nem dohányzik, nem iszik, nem csinál semmi olyan tevékenységet, ami előidézhette volna ezt, de mégis egy speciális módozatú rákot diagnosztizálnak nála, ezzel pedig élete bizonyos értelemben a feje tetejére áll. Barátja mellette áll, hogy segítsen neki a bajba, és még azt is megtanítja neki, miként használja fel a helyzetét arra, hogy lányokat szedjen fel egyéjszakás kaland erejéig.

A FIFTI-FIFTI legnagyobb erénye az, hogy nem megy át melodrámába. Nem válik giccsessé és feleslegesen nem dramatizálja túl a helyzetet, pontosan annyira vadászik hatásra, amennyire kell, de leginkább kerüli az olcsó eszközöket és okosan, egyszerűen-de-nagyszerűen igyekszik előadni magát, amit elsősorban a forgatókönyvnek köszönhetünk. Néhol már-már feelgood-moziba csap át a produkció, de folyamatosan megtartva a balanszot. Mindig vicces, egy apró de állandóan jelenlévő melankolikus-szomorú vetülettel, mert mégiscsak arról van szó, hogy a főszereplőnek ugyanannyi esélye van arra hogy nem éli túl a dolgot, mint amennyi arra, hogy túléli.

A főszereplő Joseph-Gordon Lewitt nem itt bizonyítja először rátermettségét, míg nemrégiben a (500) DAYS OF SUMMER-ben alakított peches, szerelmes és naiv fiatalt, az INCEPTION-ben megcsodálhattuk mellékszerepben, és aki látta a BRICK című filmet (több éves, remek noir film gimis környezetben), az tudja, hogy nem akármilyen ifjonccal van dolgunk. Itt talán legkomplexebb alakítását hajtja végre, nem esik nehezünkre együtt érezni vele. Seth Rogen ugyanazt a figurát hozza amit mindig is szokott, nem is bonyolítja túl, a szerethető, trágár és mackós külsejű havert, akivel be lehet tépni, és akivel jót lehet lógni.

Egy aprócska szerelmi szál is felüti a fejét, de nem tűnik erőltetettnek, már csak azért is, mert Anna Kendrick-be akármelyikünk beleszeretne ha arról lenne szó. De mondom, viccen kívül, a forgatókönyv elegánsan fedezi a szituációt, nem válik közhelyessé.

Teljesen szívmelengető és mosolyra fakasztó film ez, amit bátran tudok ajánlani bárkinek. Tényleg, bárkinek. Igazán belekötni nem lehet, és nem tudom elképzelni hogy valaki negatívan vélekedjen róla. Az idei év egyik legjobbja. Kár volna kihagyni, tényleg. Ha kihagyod, akkor lemondasz arról, hogy széles mosollyal a pofádon távozz a moziból. Ki ne akarna úgy kijönni a moziból? Nem? Nem??

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s