Home

Ez baromi jól jött. Fene se gondolta volna amúgy, hogy ezt a filmet Chris Columbus írta. Az, aki a Reszkessetek betörőket is csinálta meg a Harry Potter első két részét, komolyan meglepett, mikor megláttam a nevét. Nincs a fickó ellen semmi kifogásom, csak meglepett, ennyi az egész. A rendezőről viszont tudomásom volt, Joe Dantét tudtam, ezen kívül még jópár családi produkció mögött ő állt, többek között még azt a Looney Tunes-filmet is ő rendezte amiben Brendan Fraser a főszereplő és Steve Martin a gonosz (ha tudásom nem csal, anyagilag és szakmailag is bukott ez a cucc, de néhány helyen olvastam hogy igazából nem is rossz film). Na, a Szörnyecskék egy korai remeke ennek az emberkének, amiben a kis zöld dögök ellepik a várost, terrorizálva a lakókat.

Szóval ami leginkább ledöbbentett a filmmel kapcsolatban az az, hogy mennyire durva. Nem “annyira” durva, de ha családi filmként nézzük, akkor bizony néhol rezeg az a bizonyos léc, látszik hogy nem ilyen giccses-édes mozit kívántak készíteni, hanem valamit, ami a felnőttek számára is bír szórakoztató értékkel. Például itt emberek is halnak meg, plusz elhangzik minden idők egyik legbizarrabb karácsonyi története, amit ember nem felejt el, ha egyszer hallja. Ezért mondom, sokszor túlmegy a határon a cucc, de pont ebből nyeri a báját az egész. Mert nem fél túlmenni a határon, ettől válik emlékezetessé és abszurdan szórakoztatóvá.

Az első fele a filmnek még csak bemelegítés, kicsit lassúnak is tartottam, a szokásos klisék felsorakoztatása mellett látunk néhány édes jelenetet (Gizmo marha aranyos), kissé lúzer főszereplőt megismerjük, a családja is hasonlóan fura, a szomszéd gonosz kurva, a hangvétel kellően családi.

Onnan kezd eldurvulni a helyzet, amikor a fiú megszegi a szabályokat (ne etesd Gizmót éjfél után, ne érjen vízhez), és sokszorozódik a kis lény. A replikák azonban gonosz kis férgek, akik rohadtul alattomosak és utálnivalóak. Innentől kezdve szép lassan elszabadul a pokol, egyre abszurdabb hangnemet üt meg a cucc, a finálé pedig eszméletlenül hisztérikus és fantasztikus.

Baromi szórakoztató egy film ez, ezerszer inkább ezt nézetném meg egy kisgyerkőccel mint a Transformers-mozikat. Tényleg, a kezdeti finomkodás után annyira belelendül a film, hogy csak nézel. Kötelező! Karácsonykor elő kell venni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s