Home

Elég sokatmondó cím, ezen nincs mit ragozni. Láttunk már olyat, hogy Alienek a Predatorok ellen, Freddy a Jason ellen, Alienek a nindzsák ellen (az japán, még én se láttam, de létezik). Ez az új hollywoodi produkció a vadnyugat hangulatát igyekszik ötvözni az inváziós-testrablós filmek hagyományaival, és nem is megy neki olyan rosszul.

A felütésben Daniel Craig-et (az egyik legjobb Bond) látjuk, amint a vadnyugat közepén, egy nagy pusztában felébred. Emlékei nincsenek, saját nevét nem tudja, nem tud semmit. Azt se tudja, hogy került oda. Jön néhány bandita, akiknek útjában áll. Craig néhány rutinos mozdulattal leszereli őket, kinyírja mindet. Badass-attitűd kipipálva. Egy poros kisvárosba tér be, ahol épp kisebb balhé van, aminek ő szemtanúja lesz, majd újfent, egy-két rutinos, laza mozdulattal leszereli a tagot. Anélkül hogy lelőném az egész cselekményt, annyi, hogy később jönnek a földönkívüliek, és elrabolnak egy-két városlakót, aztán néhány kemény és kevésbé kemény városi legény fogja magát (Craiggel és Harrison Forddal az élen) és elindulnak, seggbe rúgják az idegeneket és szeretteiket visszaszerezzék.

A COWBOYS AND ALIENS-ről így utólag kijelenthető, hogy a nyári szezon egyik legnagyobb lufija volt. Nem hozta be azokat az elvárásokat, a kritikusok és az egyszeri nézőközönség se ölelte keblére ezt a fura kombinációt, hiába Jon Favreau neve (aki a Vasember 1-2-t is rendezte) és Steven Spielberg mint producer, nem kapott olyan nagy elismerést a dolgozat. Ennek több oka lehet. Például az, hogy a film nem rest úgy működni, akár egy klasszikus amerikai western. A képi világ is olyan, az arcok is olyanok. Ennek köszönhetően a film sokaknak unalmas, nem találtak benne semmi pluszt, és az sem elhanyagolható tényező, hogy ez a cucc bizony komolyan veszi magát, meg se próbál ironizálni, és viccesen kikacsintani. A címből ez következne általában, de Favreau nem csinált ilyet. Fapofával vezeti végig szereplőit a vadnyugaton, undorító idegenek elleni harcukat straight face mutatja. Gondolom ez nem tetszett az embereknek.

Őszintén szólva, nekem nagyon tetszett ez a film. Kezdve azzal, hogy nagyon bejött az egésznek a stílusa, az, hogy ez egy az egyben klasszik amerikai western. Megvannak a szokásos klisék is (névtelen férfi a kisvárosban, egyből megmenti a napot. cinikus, szűkszavú és a pisztollyal kurvajól bánik), férfias férfiak, Craig és Harrison Ford pedig nagyon jól elvannak ebben a képtelen sztoriban. Leginkább Fordot illene kiemelni, mert míg Craig az utóbbi időben is bizonyított, Fordra bizony ráfért már, hogy valami igazán emlékezeteset alakítson. Itt megteszi, elég ha kinyitja a száját és megszólal. Gyilkol.

Az akciók is szépen vannak megrendezve, nyoma sincs shakey cam-nek, lehet látni minden akciók. Ha valakit megütnek, látod normálisan és nem csak sejted. Ha valakit lelőnek, úgyszintén. Ezt pedig nagyon tudom becsülni manapság. Persze, nem mondom hogy olyan nagyon extravagánsan fantasztikus akciók vannak benne, de kellően decensen lettek megrendezve.

Annak ellenére hogy vannak a filmben földönkívüliek, a cucc inkább western, mint sci-fi, előbbi jobban érvényesül. Természetesen vannak sci-fi elemek is, meg némi modern berendezés, robbanások, de inkább lehetne vadnyugati filmként aposztrofálni, amiben amúgy vannak ufók, mint egyenrangú műfajmixként.

A forgatókönyv nem fejt ki mindent normálisan, van néhány hülye fordulat, pontosabban egyre emlékszek, ami nem tetszett, az a csajt illeti, amikor előjön a tűzből és elmondja a sztoriját. Az már kicsit nevetséges volt.

A finálé kellően izgalmas és látványos, mindenki összefog az idegenek ellen, van hősi halál és miegymás, ami kell ide. Mindezek ellenére nem éreztem unalmasnak egy cseppet sem ezt a dolgozatot, kifejezetten szórakoztatónak tartottam majdnem minden percét. Ez persze nagy részben köszönhető Daniel Craig és Harrison Ford alakításának, de ugyanúgy jó munkát végzett Favreau is. Nem biztos hogy sokáig fogunk rá emlékezni, de azért egynek nem is volt rossz. Egy ilyen elpuhult filmes világban jól jönnek az ilyen férfias férfiakat felvonultató mozik. Legyen az akármilyen matinészagú itt-ott.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s