Home

Tom Cruise, a tejfelesszájú

Igen, volt idő, amikor még Cruise nem a szcientológiai marhulásairól volt híres, hanem arról, hogy mennyire tehetséges ifjú színészpalánta. Persze itt még nem kellett neki mélyrehatoló karakterábrázolást végrehajtania, de azért látszódott már ekkor, hogy a srácban lakozik némi tehetség. Ugyanakkor a későbbi bevett manírjai is megmutatkoznak, amelyek miatt az ember előszeretettel utálja őt. Mindenesetre a RISKY BUSINESS korántsem rossz film, sőt meglehetősen élvezetes és szórakoztató alkotás, igazából a komolyabb felnőttéválási dráma és tinikomédia határán mozog, előbbire rátesz egy lapáttal Maurice Jarre zenéje.

Tom Cruise egy fiatal, szépreményű, gazdag, már-már arisztokrata családból származó gimnazista srácot alakít, akinek egyetlen igazi célja, hogy bekerüljön a legmenőbb egyetemre. Ezt akarják a szülei is, hogy legyen belőle valaki. A szülők egyébként igazi utálnivaló, sznob seggfejek, de tényleg, pofoznivalóak. Történik egy héten, hogy a szülők elutaznak pár napra. Tom egyedül marad a díszes, flancos házban és egy barátja unszolására úgy dönt, hogy kiéli magát, call-girlt rendel. Pontosabban a haverja rendel neki. A call-girl megjelenik, eltöltenek együtt egy éjszakát, másnap pedig aztán jönnek a problémák…

Mondom, érdekes film ez, mert egész ügyesen keveri a drámát az ártatlan tinikomédiával, megszórva egy jó adag hip, cool-életérzéssel. Na most, Tom Cruise egy szimpatikus srácot alakít, szerintem egész jó volt már itt is a srác, remekül alakította a film további részeiben az önjelölt, autodidakta stricit, aki dúskál a jóban és megkap mindent, mi szemének-szájának ingere.

A cselekmény folyamatosan sorozza a bonyodalmakat hősünkre, hol a call-girl stricijével kerül szóváltásba, hol pedig interjúznia kell a prostikkal teli házban (egyetemi jövője a tét), és akkor a lopott tárgyakról nem is szóltam egy szót se, amik eltűnnek a házból, és aztán záros határidőn belül vissza kell szereznie őket. A vége egészen frappáns és poénos a maga nemében, ahogyan a Tom Cruise által alakított srác élete visszakerül a régi mederbe. A pénz, melyet olyan könnyedén megszerzett magának, úgy tűnik tova, viszont nyert magának tapasztalatot és egy kalandos hetet. A romantika, a szerelem is megkérdőjeleződik a filmben, nem lehet biztosan tudni, hogy a Rebeca De Mornay által alakított lány valóban érez-e valamit a fiú iránt, vagy csak a pénz miatt mutat bizonyos érzelmeket.

Szórakoztató, vicces dolgozat az etika felborításáról és annak kérdéseiről. Ollé. És Rebecca De Mornay pedig nagyon szexi.

Reklámok

One thought on “Kockázatos üzlet (1983)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s