Home

Modern köntösbe öltöztetett tündérmese.

A tündérmesék ideje hanyatlóban van. De tényleg. Valahogy kiveszett a mai filmekből ez a vonulat, mintha ez a szubzsáner gyermetegnek lenne titulálva. Pedig nem kéne így lennie, tündérmesékre pedig szükségünk van, olyan alkotásokra, mint a TANGLED (Aranyhaj és a nagy gubanc), a STARDUST (Csillagpor), vagy éppen messzebbre nyúlva a THE PRINCESS BRIDE (A herceg menyasszonya). Ezek azok a filmek, amelyek a legszebben képviselik ezt a folyton haldokló aprócska műfajt, és ugyanakkor ezek azok a filmek, amelyek képesek ezt az egész meseszövősdit, hercegnősdit kellő mennyiségű iróniával és kikacsintással kezelni. Ezeknek a sorába állítható be Kevin Lima (102 kiskutya, Huncut karácsony, Goofy, Tarzan) 2007-es filmje is.

Történik, hogy egy mesebeli szépleány égen-földön keresi a herceget, aki majd belészeret és megmenti mindenféle veszélytől. Közben a herceg is keresi élete párját. Mindketten naivak és buták mint a föld. Eközben a gonosz boszorka terveket szövöget és el akarja tenni láb alól a leányt meg a herceget, nem akarja hogy összejöjjenek, hiszen akkor a hatalma elvész, nem ő lesz a királynő (vagy hercegnő? mindig keverem). Egy baleset folytán a lány átkerül a modern idők New Yorkjába, át a mesevilágból a rideg valóságba, ahol pedig meg kell állnia a helyét, közben pedig még meg is tanulja, mit is jelent szerelmesnek lenni. Patrick Dempsey meg csak néz és sármőrködik.

Szóval, amint azt már leírtam, az ENCHANTED (Bűbáj) simán beilleszthető a fentebb említett filmek sorába. Könnyűszerrel lehet őket egy napon emlegetni (meg egy lapon is), kiváltképp amiatt, ahogyan a műfaj elemeit felhasználják és feldolgozzák. Nem kizárt persze, hogy eddig ebben William Goldman jár élen (ő volt a THE PRINCESS BRIDE forgatókönyvírója), de itt is több mint félsikerrel hajtották végre az amúgy nem könnyű feladatot. A film giccses ugyan, de képes ezt a javára fordítani, képes iróniával kezelni, úgy, hogy ne legyünk cukorbetegek és ne haljunk bele az édességmámorba. A szinte kötelező jellegű énekbetétek (végülis mesével van dolgunk) is érdekes szerzetek, egy ponton például még csótányok is el kezdenek táncolni és a konyhában tevékenykedni, ilyet pedig nem látok gyakran, úgyhogy vitt bele egy kis színt ez az aprócska részlet. Szóval ezért pirospont, de tényleg.

Amúgy szerintem szinkronnal nem olyan jó film, engem speciel marhára zavart, hogy magyarul kellett hogy hallgassam az énekeket (barátnőm szerint így jobb. whatever)

Az alakítások jók, Amy Adams kellően aranyos és simogatnivaló, Patrick Dempsey kellően jóképű és kellően dempsey-s, Susan Sarandon-t pedig fel se ismertem, annyira szét lett maszkírozva.

Szórakoztató egy filmecske, ami nem tagadja tündérmesei mivoltát, sőt még büszke is rá, de ugyanakkor nem rest egy kicsit gúnyt űzni a műfajból, éppen annyira, hogy az a bizonyos ló ne szaladjon el egyik irányba se, és a mérleg ne dőljön túlságosan se jobbra, se balra. Szóval a balansz megvan, szórakozás-faktor magas, még hímnemű egyedek is élvezhetik, ha nyitottak az ilyen szirupos dolgokra. De ha sorrendet kéne csinálnom az ilyen mesés filmekből, akkor az így nézne ki:

THE PRINCESS BRIDE
TANGLED
STARDUST
ENCHANTED

Mindegyik remek egyébként. Esküszöm.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s