Home

David Mamet leginkább forgatókönyvírói munkásságáról vált híressé. Ő írta például a HANNIBAL-t (a film, amit előszeretettel szapulnak sokan, de én többször láttam mint a Bárányokat…), a GLENGARRY GLEN ROSS-t, a RONIN-t, és a THE UNTOUCHABLES-t. A fickónak tehát van kreditje és hozzá kell tenni, tehetsége is, nem kevés. Véleményem szerint ő az egyik legjobb író Hollywood-ban, és szerencsére még nem történt meg az, hogy eladta volna a lelkét az ördögnek. Iszonyatosan szellemes és intelligens dialógusokat képes írni, amiket élvezet hallgatni, a karakterei legtöbbször valamiféle kód szerint cselekednek, legalábbis ami a rendezéseit illeti, ezt mindenképpen érdemes kiemelni. Az Arany markában című filmben ott van Gene Hackman karaktere, a profi, de már vénülő rabló, aki mindaddig remekül megvolt a saját kis világában, amíg a kedves neje keresztbe nem tett neki. A REDBELT főhőse is aszerint cselekszik, ami a kódrendszerébe be van neki építve, és ugyanez mondható el a SPARTAN című film főszereplőjéről. Robert Scott különleges ügynök (Val Kilmer) egy nap emberrablási ügybe keveredik. Rá hárul a feladat, hogy az ügyet felgöngyölítse, de természetesen a dolog sokkal összetettebb annál. Scott élete a küldetés, mindig a küldetés, a feladat, érzelmek kizárva, mert úgy a logika hanyatlik. Szigorú és lényegre törő személyiség, és mindent megtesz azért, hogy végrehajtsa a rászabott missziót. Ahogyan a cím is utal rá, olyan ő mint egy spártai harcos, aki egyedül van ezrek ellen, mégse fél szembemenni a sereggel, szimplán azért, mert ő erre született, erre lett kiképezve és mindennél fontosabb az, hogy célba érjen. Kerül amibe kerül. Egy született harcos.

Ahogyan az az előbb leírtakból is látszódhat, a SPARTAN nem nevezhető a fősodor egy felesleges darabjának, egy filmnek ami szorosan beilleszkedik azon filmek közé, aminek a fordulatait és mozgatórugóit kívülről fújjuk. Ez a dolgozat inkább sorolható abba a körbe, amibe mondjuk a THE LIMEY, a GHOST DOG, a THE AMERICAN. Azok közé a produkciók közé, amik egy jól ismert szituációt, sablont vesznek, és azt úgy tálalják, ahogyan még nem láttuk, vagy csak nagyon ritkán. Tehát David Mamet igazi bravúrja nem feltétlen maga a sztori, az alapszituáció, ezt mi már láthattuk nem egyszer. Emberrablási ügy, ami a felsőbb körökbe vezet legvégül és már senki sem az, akinek látszik. Ismerős nóta, same old, same old. A trükk ott rejlik, ahogyan mindezt előadja. A dialógusokon érezni Mamet tehetségét, tényleg élvezet hallgatni a szereplőket ahogyan beszélnek, még akkor is, ha néha kissé mesterkéltnek hatnak (ez talán a színi-írói munkásságának lenyomata).

Nem mondanám, hogy mindenkinek ajánlom ezt a filmet, mert ugyan izgalmas darabnak nevezhető, de akció nincs benne sok. Nem is kell szerintem, ez így van jól. Némi erőszakrobbanás, de nem sok, épp annyi, amennyi kell, amennyi szükségeltetik. A karakterek mondjuk – urambocsá – kissé dimenziótlanul evickélnek ebben a kusza szövevényben, kivéve Val Kilmer-t, aki élete egyik legjobb alakítását nyújtja itt, talán az utolsót. Azóta csak a KISS KISS BANG BANG volt neki és semmi más, plusz el is hízott a szentem. Itt azonban valódi, vérbeli badass figurát hoz életre, aki szemrebbenés nélkül eltöri a karodat, ha rossz választ adsz neki. Előbbi kijelentésem, miszerint a legtöbb szereplő dimenziótlan, nem negatív értelemben értem, csak nekem ez volt a benyomásom. Ez szokott történni akkor, amikor a forgatókönyv ennyire ki van módolva. Lehet, hogy nincsen igazam, de ez az érzésem. Ettől függetlenül is működőképes a film. A finálé is nagyon tetszett, főleg az utolsó képsorokkal, amelyeken Kilmer egy fáradt, szétrágott és kiköpött, mestere nélkül maradt szamuráj módjára járja az útját, amely ki tudja hová vezet.

Pörgő egy darab ez a maga nemében, egy igazi THRILLER, ami nem vérhabos szekvenciákkal vesz le minket a lábunkról, hanem a történetvezetéssel és a remek dialógusokkal, valamint a főszereplővel. Kilmert tényleg nem tudom eléggé dicsérni, kurvára tetszett az alakítása. Remélem, hogy lesz még alkalma ilyen performanszot nyújtani és nem tunyul el örök életre.

Reklámok

One thought on “A spártai (2004)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s