Home

by Szoltik

Gondolom mindenkinek van egy olyan film az életében, amit akárhányszor megnéz, mindig lefordul a székről a röhögéstől. Hát, számomra ez a film a Shaolin foci.
Stephen Chow mester karrierje a kilencvenes évek elején indult be, s hamar Hong Kong legnépszerűbb szupersztárjává vált (mi csak hisszük, hogy Jackie Channel senki sem versenyezhet odaát). A korai filmjei egy tipikus kínai műfajba, az ún. moleitauba (kb. „nonszensz vígjáték”) tartoznak: tele vannak szóviccekkel és popkulturális utalásokkal, amiket az ottani lakosságon kívül senki sem ért. De néha a hülyeség olyan megmagyarázhatatlan méreteket ölt ezekben a filmekben, hogy megfelelően pihent agy birtokában mindenki tud ezeken röhögni (bár néha azon vihogsz, mert nem hiszed el, hogy egy poén ennyire rossz is lehet) – aki ilyet akar látni, az nézze meg a Tricky Brains-t (fantasztikus film – ha a szövegkörnyezetből nem derülne ki…)
A kilencvenes évek közepétől azonban Chow kicsit stílust váltott, s a filmjei egyre befogadhatóbbakká váltak a nyugati közönség számára is – de ez nem járt együtt semmilyen minőségromlással (A From Beijing with love vagy a God of cookery hatalmas kultklasszik). És végül 2001-ben leforgatta a már egyértelműen a nyugati közönséget is megcélzó Shaolin focit. Amiből a nemzetközi piacra szánt verzió vagy fél órával rövidebb, mint az eredeti, mert akad itt néhány meglepően durva poén (egy úgynevezett családbarát vígjátékhoz képest), amit a forgalmazók féltek bennehagyni (vagyis ha szinkronosan nézed, akkor a vágott verzió van meg neked).
Chow itt is állandó tettestársával, Ng Man Tattal játsza a főszerepet: előbbi egy kung fu-mániás hordárt alakít, aki idővel összeszedi a „testvéreit” a Shaolin kolostorból, hogy focicsapatot alkotva, utóbbi edzői közreműködésével legyőzzék a Hung nevű alak vezette Gonosz Csapatot, s megnyerjék a bajnokságot. Ezek alapján mindenki sejtheti, mire számíthat: vasláb technikával lőtt gólok 60 méterről, pehelysúly formával fejelés 20 méter magasból stb. Igazából nehéz leírni, mitől olyan vicces ez a film: aki fogékony a blődségre, az remekül fog szórakozni, de biztos, hogy sokan csak a fejüket fogják egy ilyen vígjáték után. Egyébként előszeretettel figuráz ki mindent: Bruce Lee-t a kapuba állítani már önmagában akkora pofátlanság, hogy azt csak imádni lehet, de megkapja itt a magáét John Woo-tól kezdve mindenki.
A két főszereplőn kívül az összes színész remekül játszik: a csapat mindegyik tagjának megvan a maga nagyjelenete („mond meg a feleségednek, hogy szeretem” :D), de a tai chi-vel tésztát gyúró Vicky Zhao különösen kiemelkedő (őt legutóbb pl. a Woo-féle Vörös sziklában láthattuk): olyan borzalmas sminket visel a film nagy részében, hogy képtelenség elhinni róla, milyen szép is valójában – a végén ez lekerül róla hálistennek – bár azért egy igazi shaolinhoz méltóan kopaszon jelenik meg.
A film trükkjei baromi kreatívak,s persze általában egyből ki lehet szúrni a CGI-t,de ez itt cseppet sem zavaró. Szóval aki egyébként ódzkodik az ázsiai vígjátékoktól, az is nyugodtan tegyen vele egy próbát.

Reklámok

One thought on “Shaolin foci (2001)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s