Home

Az alábbi cikket Szoltik követte el

Na, mi a huszonegyedik század legjobb szuperhősfilmje? Nem, nem A sötét lovag. Pókember? Pláne nem. A Sebezhetetlen? Na jó, amellett. Igen, a film, amire mindenki az elsők között asszociál: (nem) Sogo Ishii 2001-es kultfilmje, az Electric Dragon 80000 V. Ez a rejtett gyöngyszem stílusában leginkább Shinya Tsukamoto 1988-as Tetsuojára hasonlít: baromi rövid játékidő (stáblistával együtt 55 perc), cyberpunk stílus, fekete-fehér képi világ, nullához konvergáló sztori és elmebeteg tempó jellemzi mindkét filmet. De amíg Tsukamoto alapvetése egy elképesztően nyomasztó alkotás volt, addig az ED80000V-t inkább az elborult humor és a szereplők (itt kb. 2 emberről beszélhetünk) übercoolsága jellemzi. Egyébként sem lehet Ishiit egyszerű utánzónak nevezni: munkásságát korábban kezdte a Vasember alkotójánál, a japán cyberpunkot olyan filmekkel alapozta meg, mint pl. a Crazy Thunder Road (1980) vagy a Burst City (1982).
Nehéz egy olyan filmről írni, amely elvet mindenféle koherens, logikus cselekményvezetési elvet. A főszereplő, Dragon Eye Morrison (Tadanobu Asano, aki ugyanebben az évben egy másik kultfigurát is eljátszhatott, az Ichi the killer Kakiharáját) nem tudja kontrollálni a belsejében felgyülemlő feszültséget: gyerekkora óta rendszeres verekedő volt, ezt elektrosokk-terápiával próbálták kezelni, de ettől csak még agresszívabbá vált: felébredt a hüllőagya (vagy mi), s rövid bokszolói karrierje után elment hüllődetektívnek. Vagyis elszökött gyíkokat és gőtéket keres meg a gazdájuk számára. Mivel kommunikálni tud velük. De az energiáját valahogy még mindig le kell vezetnie: éjszaka leláncolja magát, ébredéskor pedig maximum hangerőn tépi, nyúzza az elektromos gitárját (a film felét ilyen jelenetek teszik ki).
Mint minden szuperhősnek, neki is van nemezise: Elektromos Buddha! Őt gyerekkorában megcsapta az áram egy baleset során – nos, amint azt később megtudjuk – az ő ereje nem 80.000 Volt, mint Morrisoné, hanem 200.000V! Ő kábeltévé-szerelőként dolgozik, de egyébként jakuzák likvidálásával csapja agyon az időt, s persze egy idő után keresztbetesz főhősünknek is. Aki, mikor őrjöngve végigfut Tokió utcáin, tönkretesz és felrobbant minden elektromos berendezést maga körül (fantasztikus jelenet…).
Nyilván mindenki látott már olyan filmet, amely alatt szó szerint érezte, ahogy pusztulnak az agysejtjei – nos, ez még ezen a műfajon belül is párját ritkító darab. De jó! Beszéd szinte egyáltalán nincs benne, de azért akad néhány epik beszólás. Szal aki egy kis kuriózumra vágyik, annak csak ajánlani tudom – bár azért kell hozzá bizonyos fokú pihentagyúság és edzettség, hogy valaki élvezni tudja.

Reklámok

2 thoughts on “Electric Dragon 80.000 V (2001)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s