Home

Az idei év szolgált számunkra egy-két kellemes meglepetéssel, és ezen kellemes meglepetések közé tartozik Justin Lin második futása a Halálos iramban-filmek terepén. A másik nagy meglepi Wes Craven-hez köthető a SIKOLY 4. részével, de arról már volt szó korábban.

A HALÁLOS IRAMBAN-széria sose volt a szívem csücske, sőt egy ideig, amikor is minden egyes hímnemű osztálytársam meg volt áldva ezekkel a tunningolt, felturbózott autókkal, én majdnem teljesen ignoráltam ezt a világot. Ahogy azonban nőttem fel, mint filmrajongó, úgy kezdtem felfedezni magamnak ezeket az alkotásokat és azon kaptam magam, hogy egyiket-másikat egészen élvezem, jókat szórakozok rajtuk. Titkos kedvencem a második rész volt eddig, amit ugyan sokan szapulnak, de annyira képtelen volt az egész, annyira vad és nevetséges minden tekintetben, hogy marhajót virultam rajta. A harmadik rész nem gyakorolt rám nagy hatást, a negyedik már sokkal jobban bejött, egy többé-kevésbé kiforrott, relatíve érettebb akciófilm lett az eredmény, de az igazi pleasure egyértelműen az ötödik (legújabb) részhez köthető.

Miről is van szó?

A FAST FIVE a mai hagyományoknak megfelelően szépen egybegyűjtötte az eddigi epizódok emlékezetesebb szereplőit, együtt van újra a nagy család. Vin Diesel megint itt, Paul Walker is teljes jogú már, Tyrese Gibson, namegatöbbiek akiknek nevét most nem tudom fejből felsorolni. De itt van mindenki, és egy utolsó nagy balhéra készülnek, amivel örök életre bebiztosíthatják magukat pénzügyileg. Nyomukba ered egy igazi nagykutya, Hobbs, hogy hűvösre tegye az egész bandát, és akit The Rock alakít.

Kell egy csapat

Először is, a film egészen jól működik, annak köszönhetően, hogy a csapat minden tagjának adtak valami feladatot és nincs olyan hogy valaki el lenne pazarolva, elpocsékolva. Mindenki valaminek a szakértője, mindenki részt vesz a nagy akcióban, így mondjuk nem futottak bele abba a hibába mint például a THE EXPENDABLES-ben, hogy valaki kilóg a sorból, eltűnik, hagyják a porban de azért aztán a végén a nagy eksönben töri a csontokat. A FAST FIVE kihasználja az adottságait, ami a csapatot illeti. Ha nem is igazi háromdimenziós karakterekkel van dolgunk, de azért kellően jól fel vannak vázolva a helyzet fényében a figurák ahhoz, hogy aggódni tudjunk értük.

Természetesen a legnagyobb arcok kapják a legnagyobb hangsúlyt, így Vin Diesel újra bebizonyíthatja, hogy még mindig van affinitása ahhoz hogy csontokat törjön nagy buzgón és közben még arra is ügyeljen, hogy ne hulljon szét a család. Paul Walker, aki az első rész idején még csak gyenge Keanu Reeves-utánzatnak hatott (értitek…mintha az eredeti olyan nagyon erős volna), itt már sokkal keményebb arcéllel rendelkezik, de a fő ereje a dolgozatnak, aki nélkül talán nem szeretném ennyire, az a Rock. Dwayne Johnson-nak is hívják, de maradjunk a Rock-nál. Ő és Diesel a modern akciótörténet két legjobban elpocsékoltabb akciósztárja, akik inkább csak ígéretek maradtak, de nem lettek betartva, itt azonban mindketten teljes jogú faszagyerekek. A Rock leginkább, ő olyan mód uralja a vásznat, hogy majd’ szétreped, amikor először meglátod, és meghallod a hangját, tudod hogy ez az ember nem viccel, nem szarozik, cselekszik. Hatalmas izomzatán kívül van neki badass körszakálla, azon kívül pedig izzad, de sokat. A FASTER után ismét nagyot nőtt a szememben ez az ember, nagyon élveztem az alakítását, amikor pedig akcióba lendül, ő a legnagyobb király. A Vin Diesel-lel folytatott bunyója pedig – ha nem is a film legnagyobb csúcspontja – de igazán erőteljes akció, mintha legalábbis King Kong és T-Rex feszülne egymásnak. Két titán összebalhézik.

Kitűnő akció

Akciófilmről lévén szó, mindenképpen említésre méltó, hogy a vágás, az operatőri munka abszolúte old-school. Tehát: látod mi történik, érzed, bámulod, nem pedig csak sejtetik hogy akkor itt most ez mintha megütötte volna azt, de nem biztos, az pedig talán lelőtte amazt, de az se biztos…Érted, igazi vagány akciójelenetek, ahogyan azt kell csinálni. Justin Lin érti a dolgát, ezt lehet látni, már a nyitó országutas szöktetés megadja a mércét a többinek, hogy aztán a fináléban a közel 20 perces autósüldözéssel olyan örömöt biztosítson az autós akciók rajongóinak, hogy csak na. Talán a BAD BOYS II óta nem láthattunk ennyire elvetemült és állat autósüldözést, ennyi autóroncsot, és így tovább. Igazi akciópornó.

Hát kell ennél több?

Igazából nem. Félretehetjük a történet klisé-szerűségét, mert jóllehet arra épít, de szépen használja ki őket. A forgatókönyv van olyan jól megírva, hogy lekössön a film akkor is, amikor nincs eksön, a karakterek kedvelhetőek, és az akciók pedig nagy robajjal döngölnek bele a fotelbe. Gyakorlatilag most így számomra ez az ultimate nyári mozi, egy hasonlóan férfias macsó-mozi mint amilyen a CON AIR volt annak idején. Igazi izzadós, keménylegényes csihi-puhi, kielégítő fináléval. Ráadásul 2D-ben. Most komolyan…Lehet fikázni, de minek? Egyszerűen élvezd és kész. És nem mellesleg, ez a széria úgy tűnik, minden epizóddal egyre jobb és jobb lesz. Ellenben más sorozatokkal.

Reklámok

3 thoughts on “Halálos iramban: Ötödik sebesség (2011)

  1. Egyetértek! Bár egyet nem értek: mi ez a Keanu Reeves Paul Walker párhuzam/hasonlat? nem kötözködöm csak nem értem, mert amúgy szívemből szóltál a filmet illetően, bár nekem az előző filmek meg a szubkultúra is gyere bé -tokiódrift 😀

    • Ha ismered/láttad a Holtpont című filmet, akkor érted. A Holtpontban Keanu Reeves játszik fiatal zsarut aki beépül a szörfösök közé, a Halálos iramban-ban Paul Walker az, aki beépül, csak ő az autósokhoz. Mindketten fiatalok és a színészi tehetségük – urambocsá – nem üti ki a plafont. Az én szememben mindketten ugyanolyan tejfelesszájúak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s