Home

A PALACSINTÁS KIRÁLY-ról én csak nemrégiben hallottam életemben először, pedig elvileg egy igazi magyar klasszikus. Egy kedves jó barátnőm hívta fel rá a figyelmemet, és azon nyomban meg is tekintettem, kíváncsi voltam hogy milyen is lehet egy magyar pénzből, magyar szereplőkkel forgatott zenés mesejáték. Alapjáraton, a magyar zenés film mint olyan, nem nagyon létezik, elvétve akadnak ugyan, de mára már kihalt regiszter, műfaj. És ha tudásom nem csap be, annak idején se volt annyira népszerű, vagy legalábbis úgy mondom: nem sok ilyen film készült. Készült, készült, de…Na jó, tudjátok mit? Tudásom ilyen téren meglehetősen fogyatékos, úgyhogy ebbe nem mennék bele. A PALACSINTÁS KIRÁLY tehát egy ’73-ban készült mesejáték sok-sok énekléssel, dalolással, csiricsáré díszletekkel, játékos dialógusokkal és az egésznek a hangulatát áthatja az a cukrozott ártatlanság, jószívűség, a naivitás finom leple.

Miről is szól?

Arról szól, hogy egy Dínom-dánom nevű ország szakácsa ki akarja fosztani titokban a kincstárat. A szakács neve Dödöle, és isteni étkeket készít, ezzel is elvakítva a folyton éhes, kissé pihentagyú királyt. Azonban a királyfit nem csaphatja be, hősünk hát elindul hogy Dödöle megakadályozásának érdekében feleséget keressen magának.

Kell ez nekünk?

Kell, persze hogy kell. Már csak azért is van szükségünk ilyen filmre, mert kevés van belőle, és mert nem akarjuk majd gyerekeinknek megmutatni a KIS VUK-ot, mely felér a Holocausttal. A PALACSINTÁS KIRÁLY-ban megvan minden, ami levehet a lábáról egy gyerkőcöt. A pozitív szereplők közül mindenki szimpatikus, az udvari bolond a leginkább, a királyfi szintén, talán a király az egyetlen akit fel lehetne pofozni tízszer egymás után, de belefér. Van itt szerelem, de abból is a legnaivabb, legegyszerűbb. Egyáltalán, a báját ennek a filmnek az adja, hogy úgy működik, akár a mesék. Jó értelemben véve primitívek, egyszerű vonalvezetésűek. Na persze akinek hányingere van attól hogy a szereplőket ilyen-olyan giccses ruhákban kell látnia és közben még énekelnek is, nos kerülje el messziről a filmet. Személy szerint én élveztem, de néha talán sok volt a jóból.

Kaparjuk a felszínt?

Kaparhatjuk, és akkor megkapjuk a szokásos reflektálást az adott korra, mely sokak szerint még ma is aktuális. Politika, politika, politika. Mire mennénk nélküled? Ország kizsákmányolása mézes-mázos mosollyal arcon, nép butítása, parasztvakítás. Ismerős szavak? Belemenni nem akarok, nem csípem az ilyesmit, szóval csak hagyjuk annyiban. Jobb szeretek erre a filmre naiv kis meseként tekinteni, nem kell hogy mindent megfertőzzön az aktualitás mocsara.

Szóval ragadjátok meg kisgyerekeiteket, unokáitokat aztán rakjátok be kazin ezt a filmet. Palacsintáról meg gondoskodjatok közben, mert hajlamos megéhezni az ember.

Reklámok

3 thoughts on “Palacsintás király (1973)

  1. nem tudom honnan szedted a tartalmat mert van benne hiba!! Először: nem a kincstárat, hanem az éléstárat akarlya kifosztani Derelye főszakács!!! ( Ez a második hiba. hogy nem dödöle a főszakács hanem Derelye! A dödöle az a nemzeti indulójukban van benne!!!)

  2. Te nem tudom hogy honnan szeded ezeket a szövegeket mint például ami a kell ez nekünk-ben van. Amit írtál a királyról az nemigaz, mert ő is ugyanolyan JÓ szereplő mint a többi! Különben is azt írtad hogy most hallottál életedben elősször a filmről, akkor mit akarsz? Ezt különben is legalább 2-szer kell látni hogy felfogd a lényegét!És a Vuk is nagyon jó film. Ja és még azt is írtad hogy a királyt fel lehetne pofozni 10-szer. Ezzel szerintem rosszul cselekedtél mert így ha gyerekek olvassák ezt (10 éves kortól) akkor agresszióra tanítod őket!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s